Оскільки нещодавно було прийнято закон про якість хамону іберіко, в Іспанії існують різні категорії якості для різних типів хамону іберіко.

Захід, вжитий урядом, спрямований на боротьбу з оманливою рекламою, таким чином, зміцнення ринку для виробництва якісної іберійської шинки шляхом запровадження відстеження та суворих заходів контролю, щоб мати можливість завжди ідентифікувати походження продукту, а також тип корму, який отримує свиня, і відсоток іберійської чистоти породи в ньому.

Дійсно, ця класифікація базується головним чином на двох факторах: генетичних особливостях свині та раціоні, отриманому під час періоду відгодівлі. Щодо генетики тварини, виробники зобов’язані вказати відсоток іберійської генетики тварини, яка може вважатися такою лише за наявності мінімум 50% іберійської породи та 50% білої породи "Дюрок". 100% хамон іберіко "pata negra" є надійним вибором через схильність цих тварин до накопичення інфільтрованого жиру. Існує також категорія хамону іберіко від свині з 75% іберійської породи. У всіх випадках закон вказує, що схрещування має здійснюватися між самками зі 100% іберійською генетикою та самцями зі 100% генетикою Дюрок.

Що стосується отриманої їжі, то вважається, що хамон, відгодований жолудями, є типом іберійського хамону найвищої якості, оскільки він походить від свині, яка відгодовувалася виключно в режимі Монтанера, тобто харчувалася жолудями та іншими ресурсами, присутніми на пасовищі, такими як коріння та трава.

Споживач може ідентифікувати різні типи хамону іберіко за допомогою системи пломб.

Кожен колір вказує на ступінь якості: біла та зелена печатки відповідно для іберійської шинки Cebo та іберійської польової шинки Cebo відповідно, тоді як червона і чорні пломби для іберійської шинки з жолудями та 100% іберійської шинки з жолудями відповідно.
біла етикетка - вирощена на фермі, корм із злаків, (Jamon Iberico Cebo)
зелена етикетка - вирощена на пасовищі, корм із злаків,трава (Jamon Iberico Cebo De Campo)
червона етикетка - вирощена на пасовищі, корм - жолуді, ягоди, трава (Jamon De Bellota 50 – 75 % Ibérico)
чорна етикетка - вирощена на пасовищі, корм - жолуді, ягоди, трава (Jamon De Bellota 100 % Ibérico)


Ці принципи також застосовуються до лопаток, із передніх ніг свині, які також ідентифікуються кольоровою печаткою, що відповідає типу корму, який отримувала свиня, та вказуючи на ступінь іберійської чистоти.