Сьогодні правила щодо якості хамону іберіко, захищеного Королівським указом, містять дуже суворі стандарти, які гарантують якість і походження хамону. Незважаючи на те, що вони виготовлені з іберійських свиней, не сертифіковані як такі, але мають таку ж якість. Як ви добре знаєте, хамон іберіко з сертифікацією регулюється Королівським указом від 2014 року щодо якості м’яса. Якщо ви ще не знаєте, як вони позначаються та які кольори відповідають кожному типу хамону, можете прочитати цю статтю.

Характеристики хамону іберіко за межами норми.

Причин, чому окіст або лопатка не сертифіковані, може бути декілька: іберійська свиня не досягла мінімальної ваги, передбаченої в стандарт якості; що свиняча ніжка після процесу її сушіння зазнала значної втрати ваги та не досягла мінімальної ваги, встановленої для різних типів хамону іберіко; або просто виробник, і це трапляється часто, не сертифікує частину своєї продукції, щоб заощадити на витратах, оскільки процес сертифікації хамону передбачає великі витрати, і тому він може продати за нижчою ціною. Звичайно, ніде в продукті не можна згадувати «Хамон іберіко».